Реалният растеж на БВП на Украйна достига 2,4% в сравнение

...
 
Реалният растеж на БВП на Украйна достига 2,4% в сравнение
Коментари Харесай

МВФ подобри икономическите прогнози за Украйна

 

Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт на Украйна доближава 2,4% спрямо минус 29,1% в края на 2022 година, като инфлацията понижава и изискванията на валутния пазар се усъвършенстват.

Това се показва в документ на МВФ, оповестен в петък след първия обзор на програмата Механизъм за разширено финансиране за Украйна, предава БГНЕС.

„ Последният разбор на данните демонстрира по-стабилна икономическа интензивност, в сравнение с все още на утвърждението на програмата “, се споделя в документа.

Темпът на напредък на действителния Брутният вътрешен продукт през 2022 година е ревизиран нагоре, от минус 30,3% на минус 29,1%. Това се дължи на по-силната динамичност през четвъртото тримесечие на предходната година, когато семействата и фирмите в Украйна се приспособиха по-добре към спирането на тока.

През първото тримесечие на 2023 година растежът на Брутният вътрешен продукт се усили до плюс 2,4%, което демонстрира доста възобновяване на икономическата интензивност, както и по-нататъшна акомодация на бизнеса и семействата по време на войната на Русия.

Разрушаването на язовир Каховка се загатва като неочакван риск, който може да повлияе на растежа посредством загуба на обработваема земя, миграция и спиране на промишлените уреди, в това число заради липса на вода и електричество.

Нивото на инфлация в Украйна към май 2023 година понижа до 15,3% на годишна база от 26,6% в края на 2022 година Базисната инфлация (без измененията в цените на храните и електроенергията) също падна до 15,6% през май от 22,6% в края на 2022 година

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР